Σκοπός και επιμέρους Στόχοι

 

Τα μουσεία είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ως οργανισμοί που απλά παρουσιάζουν εκθέματα και αντικείμενα με κάποια σημαντική ιστορική, αρχαιολογική, καλλιτεχνική ή επιστημονική αξία. Λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα μουσεία έχουν επίσης ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο.

Τα μουσεία μέσω του τρόπου παρουσίασης των εκθεμάτων οφείλουν να μεταδίδουν στο κοινό πληροφορίες με νόημα και ιστορίες που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους.

Ο επιδιωκόμενος στόχος του διαλόγου των σύγχρονων μουσείων με το κοινό έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό κέρδος, τόσο στον τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής όσο και στη βελτίωση της προβολής των μουσείων.

Σύγχρονα Μουσεία

Ο επισκέπτης του σύγχρονου μουσείου μπορεί πλέον να περιηγηθεί σε αυτό χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως: ηχητικοί ξεναγοί, έξυπνες εφαρμογές για κινητές συσκευές, τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης  πραγματικότητας που χρησιμοποιούν νέες συσκευές μετάδοσης και προβολής..

Αξιοποίηση Τεχνολογίας

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις τεχνολογίες είναι ότι μετά την πρώτη ενθουσιώδη υποδοχή τους από το κοινό σταδιακά σταματούν να είναι ενδιαφέρουσες, καθώς είτε αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη από τα εκθέματα, είτε είναι στατικές εφαρμογές χωρίς μεγάλη αλληλεπίδραση. Επίσης, τις περισσότερες φορές, δεν μπορούν εύκολα να ενημερωθούν, σε τέτοιο βαθμό που με την πάροδο του χρόνου καθίστανται δυσλειτουργικές και ενοχλητικές. Ο επισκέπτης ενός μουσείου δεν θέλει μόνο να εντυπωσιαστεί από μια τεχνολογική εφαρμογή, αλλά κυρίως θέλει να μάθει με δημιουργικό τρόπο για τις ιστορίες των εκθεμάτων.

Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα MuBot έχει ως στόχο να καλύψει τρία σημαντικά κενά:

της έλλειψης επικοινωνίας και συνεχούς διάδρασης των σύγχρονων μουσείων με τους επισκέπτες τους,

της έλλειψης επικοινωνίας και συνεχούς διάδρασης των σύγχρονων μουσείων με τους επισκέπτες τους,

της έλλειψης επικοινωνίας και συνεχούς διάδρασης των σύγχρονων μουσείων με τους επισκέπτες τους,

Η πλατφόρμα MuBot είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας έξυπνων chatbot για μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς

και άλλους φορείς. Η πλατφόρμα MuBot θα παρέχει στους διαχειριστές του κάθε μουσείου τις ακόλουθες λειτουργίες.

Συνεχής εισαγωγή περιεχομένου (κείμενο, φωτογραφίες)

Δημιουργία ερωτήσεων και απαντήσεων

Επιλογή από έτοιμα ερωτήματα - απαντήσεις

Καθοδήγηση της συζήτησης από το MuBot σε ένα συγκεκριμένο θέμα

Σύνδεση με πλατφόρμα αναλυτικών στοιχείων για την εξαγωγή προτιμήσεων κοινού

Δημιουργία ερωτημάτων απευθυνόμενων σε ειδικές ομάδες όπως τα παιδιά

MuBot, δημιουργεία Chatbots

Με τη χρήση της πλατφόρμας, τα μουσεία θα μπορέσουν να δημιουργήσουν στην πλατφόρμα το δικό τους chatbot και έπειτα να επιλέξουν τον τεχνολογικό τρόπο που θα την επικοινωνήσουν στο κοινό τους.

Το MuBot φιλοδοξεί να εισάγει έναν νέο τρόπο προσέλκυσης των επισκεπτών στα μουσεία καθιστώντας τις νέες τεχνολογίες φιλικές και χρήσιμες μετατρέποντας τα μουσεία σε έναν διαδραστικό χώρο μάθησης και κοινωνικής οικονομικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το Chatbot θα μπορεί να εξαχθεί και “φορτωθεί” σε διαφορετικά συστήματα, όπως το δικό του MuBot, bots του Facebook messenger και άλλων social networks και τέλος σε άλλες ανεξάρτητες εφαρμογές chatbot.

Εφαρμογή των Chatbot

Θα υπάρχει η δυνατότητα  να γίνονται ερωτήσεις μέσω κειμένου ή μέσω μικροφώνου και να λαμβάνει ακουστικές ή γραπτές απαντήσεις. Όσο περισσότερο ο επισκέπτης ρωτά, λαμβάνει απαντήσεις και μαθαίνει νέα στοιχεία για το έκθεμα, τόσο περισσότερο μαθαίνει και αποθηκεύει νέα γνώση ο MuBot.

Οι επισκέπτες θα μιλάνε σε πραγματικό χρόνο με τα εκθέματα, αλλά και τα εκθέματα, μέσω του chatbot και της χρήσης της τεχνολογίας μηχανικής μάθησης, θα είναι σε θέση να δώσουν τις σωστές απαντήσεις στους επισκέπτες. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν επιπλέον πολυμεσικό υλικό, όπως φωτογραφίες, βίντεο ακόμα και αναπαραστάσεις εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Copyright © 2022. All rights reserved MuseumBot by Αιγαίου Solutions

Ο «Έξυπνος ξεναγός σε Μουσεία» ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: MuBot» με κωδικό ΚΡΗΡ3-0026737 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 1.b.3 «Έρευνα και ανάπτυξη από ΜΜΕ, σε τομείς της RIS3Crete» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, ΕΣΠΑ 2014-2020